Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, is afhankelijk van de doelstelling die je hebt voor jouw zonnepanelen. Wil je met zonnepanelen in je complete stroombehoefte voorzien of wil je een gedeelte van je stroombehoefte opwekken door middel van zonnepanelen? Daarnaast is ook het oppervlakte van je dak en de ligging van het dak van invloed op de hoeveelheid zonnepanelen die je nodig hebt. Een gemiddeld huishouden verbruikt jaarlijks 3500kWh aan stroom, hiervoor zijn 15 – 17 zonnepanelen nodig.

Hoeveel procent van de tijd is een windmolen operationeel?

Het percentage van de tijd dat een windturbine in staat is stroom te produceren, als er altijd wind zou zijn, wordt ook wel beschikbaarheid genoemd. De tijd dat er werkelijk stroom geproduceerd wordt is uiteraard afhankelijk van het windklimaat en ligt gemiddeld tussen de 60% en 70%.

Wanneer men de indruk heeft dat windturbines veel stil staan zal dit in veel gevallen een subjectieve waarneming zijn. Stilstand valt namelijk op omdat draaien normaal is.

Cijfers wijzen uit dat de beschikbaarheid van windturbines in het algemeen zeer hoog is. In Denemarken, Duitsland en Nederland worden deze cijfers al vele jaren bijgehouden en gepubliceerd en gesteld kan worden dat de gemiddelde beschikbaarheid rond de 98% ligt. De 2% onbeschikbaarheid is te wijten aan storingen en onderhoud.

Standaard stilstand is alleen de 2-jaarlijkse onderhoudsbeurt van 1-2 dagen. In Nederland zijn er echter een aantal projecten met vooral nieuwe turbines (anno 2009), die met meer stilstand te kampen hebben. Maar ook zijn er in 2009 relatief veel problemen met tandwielkasten, in Flevoland. Die problemen worden extra zichtbaar omdat de levertijden voor nieuwe kasten vreselijk zijn opgelopen, zodat turbines soms wel maanden stil staan.

Welke installateur

Dit is echt de beste installateur

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen bevatten zonnecellen. Deze zonnecellen zetten het (zon)licht dat op het paneel schijnt om in gelijkstroom. Deze gelijkstroom wordt door de solar bekabeling naar uw omvormer geleidt, die ervoor zorgt dat de gelijkstroom wordt omgevormd tot wisselstroom. Wisselstroom is de stroom die je in jouw huishouden gebruikt voor de elektrische apparatuur. Vanaf de omvormer gaat de wisselstroom naar de meterkast, van waaruit de stroom wordt verdeeld binnen jouw woning. Het overschot wordt terug geleverd aan het elektriciteitsnet en gesaldeerd.

Wat is salderen?

Zonnepanelen wekken stroom op. Deze stroom is direct te gebruiken in je eigen huis. Het kan natuurlijk gebeuren dat je op bepaalde momenten meer stroom opwekt, dan je op dat moment daadwerkelijk gebruikt. Dan is het mogelijk om de stroom te salderen. Salderen betekent dat de stroom die je niet direct zelf in de woning gebruikt, wordt terug geleverd aan het elektriciteitsnet. De door jou terug geleverde energie wordt dan verrekend met de door jou afgenomen energie. Het is erg belangrijk dat je energiemeter geschikt is om de terug levering van elektriciteit te registreren.

Leveren zonnepanelen in de herfst en winter wel voldoende rendement op?

Dat zonnepanelen in de herfst en winter niet rendabel zijn, is een fabel. Zonnepanelen werken namelijk niet op zonlicht, maar op licht en functioneren daarmee dus ook bij bewolkt weer. Uiteraard ligt de piek in de opbrengst wel tussen maart en oktober. Tegelijkertijd is er ook in de herfst en winter straling van de zon, waardoor zonnepanelen tevens in deze tijd van het jaar opbrengst op kunnen leveren.

Wat is de levensduur van een zonnepanelen installatie?

De meeste zonnepanelen hebben een levensduur van tenminste 25 jaar. Ze hebben vaak een vermogensgarantie van 90% na 10 jaar en 80% na 25 jaar. De omvormer heeft een gemiddelde levensduur van 15 jaar.

Hoeveel kost een zonnepanelen installatie?

Op deze vraag is niet direct een eenduidig antwoord te geven. Het is afhankelijk van:

  • Je voorkeur voor type paneel: wilt u blauwe of zwarte zonnepanelen? En kiest u voorpolykristallijn, monokristallijn of Dunne Film zonnepanelen (CIS panelen)?;
  • Je gemiddelde energieverbruik per jaar in kWh;
  • Het percentage van je energieverbruik dat je met zonnepanelen wilt opwekken;
  • De beschikbare ruimte op je dak voor zonnepanelen;
  • De ligging of oriëntatie van je dak.

Wat is een Wattpiek

Zoals bekend is de opbrengst van een zonnepaneel afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht die het opvangt. De opbrengst van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wp, wat staat voor wattpiek. Wp staat voor de opbrengst in de meest ideale omstandigheden, dus wanneer er veel zonlicht op het paneel schijnt. Hierdoor betekent het niet automatisch dat een paneel van 180Wp ook daadwerkelijk 180Wp oplevert.

Wat is het rendement van zonnepanelen?

Veel leveranciers van zonnepanelen berekenen een verkeerd rendement voor. Ze nemen veelal de afschrijving niet mee en vergeten de degradatie (jaarlijkse vermindering van opbrengst) van de zonnepanelen. Ook vergeten ze dat de omvormer na circa 10 tot 15 jaar vervangen dient te worden. Als je die allemaal meeneemt dan blijkt het rendement op de investering circa 4 tot 6% te bedragen. Nog altijd meer dan op een spaarrekening.  Laat u niet gek maken met percentages van 10%.