De slimme meter is een digitale energiemeter die het energieverbruik (gas en elektra) bijhoudt en die ervoor zorgt dat meterstanden automatisch worden opgestuurd naar uw energieleverancier (via de netbeheerder). Uw energieleverancier stuurt eens per 2 maanden een overzicht toe van uw verbruik.

De verantwoordelijkheid voor het plaatsen en het onderhoud van de slimme meter ligt bij de netbeheerder. Door een telefoontje naar de netbeheerder of via  de site van uw netbeheerder kunt u zien of u al een slimme meter hebt danwel wanneer plaatsing van de slimme meter is aangeboden of aangeboden gaat worden. Een slimme meter is niet verplicht. De bescherming van uw persoonsgegevens is bij wet geregeld.

Slimme meters in Hof van Twente
De netbeheerder is verantwoordelijk voor het aanbieden, plaatsen en onderhouden van de slimme meters. In Hof van Twente zijn verschillende netbeheerders voor gas en elektriciteit.

Enexis plaatst de slimme meters in Hof van Twente, behalve in Goor. In Goor plaatst Coteq de slimme meters. Coteq is in Goor namelijk de netbeheerder voor zowel gas én elektriciteit. Voor de andere plaatsen in Hof van Twente is Coteq alleen de netbeheerder voor gas en is Enexis de netbeheerder voor elektriciteit. Kijk eventueel op www.eancodeboek.nl wie uw netbeheerder is.

Op de site van Coteq en Enexis kan je zien of het plaatsen van de slimme meter al is afgerond op uw postcode danwel wanneer het in de planning staat. In Goor is het aanbieden van de slimme meter afgerond (okt 2015-juni 2016).

Besparen
De slimme meter geeft alleen gegevens door. Zelf energieverbruik monitoren of energie besparen kan alleen als je de slimme meter combineert met een slimme thermostaat of een energie-applicatie. Er zijn veel verschillende energie-applicaties. Op de site www.energieverbruiksmanagers.nl kunnen de verschillende aanbieders worden vergeleken.

Zonnepanelen
Bij zonnepanelen wordt de teruglevering geregistreerd; dat is een ander getal dan wat er op de omvormer van de zonnepanelen staat. De omvormer registreert namelijk de opwek. Voordat er zonne-energie het net wordt teruggeleverd, wordt er eerst verbruikt in het huis. Daarom wijkt de teruglevering af van het getal op de omvormer. Met de huidige salderingsregeling wordt opgewekte en verbruikte stroom met elkaar verrekend. Momenteel is de toekomst van de salderingsregeling onduidelijk. Als de salderingsregeling verdwijnt danwel aangepast wordt, krijg je geen of minder geld voor de teruggeleverde stroom. Met een analoge meter (met een ouderwetse draaischijfmeter die terugdraait als je meer energie opwekt dan verbruikt), kan je altijd salderen. Je moet met een analoge meter immers zelf je meterstanden doorgeven.

Betrouwbaarheid
EenVandaag en Radar hebben aandacht besteed aan een onderzoek uit 2015 van de Universiteit Twente. Uit dat onderzoek blijkt dat een slimme stroommeter in een labaratorium kan worden beïnvloed door andere elektronica, zoals ledlampen en mobiele telefoonopladers. De netbeheerders hebben aanvullend onderzoek laten doen door het Nationaal Meteorologisch Instituut VSL en onderzoeksbureau DNV GL. In dit aanvullende onderzoek kon een slimme meter in een meterkast niet op dezelfde manier beïnvloed worden als in een labaratorium. Bron: Eneco.

Meer informatie
Een handige site met veel vragen en antwoorden over de slimme meter, is te vinden op www.consuwijzer.nl.

Bovenstaande is geschreven aan de hand van de site van Coteq, Enexis, Consuwijzer, Energieverbruiksmanagers (initiatief van Milieu Centraal, mede mogelijk gemaakt door Netbeheer Nederland en Energie Nederland) en Hofgids. De links staan in de tekst opgenomen. Wij doen ons best bij Hofkracht om objectieve informatie te geven, wij zijn niet verantwoordelijk/aansprakelijk voor de informatie.