Holtbar

De Holtbar is het rondreizend kunstwerk dat steeds wordt doorgegeven aan iemand die volgens de huidige bezitter van de Holtbar een compliment verdient voor zijn of haar inzet voor duurzaamheid. Ken je iemand die de Holtbar verdient? Mail jouw suggestie naar info@hofkracht.nl. Wij geven jouw nominatie door aan de huidige bezitter van de Holtbar. Bekijk hieronder de reis van de Holtbar sinds 10 oktober 2016.

********

8 februari 2019 (19e keer): van Henk Fiselier naar Erik Waanders

Erik Waanders heeft de Holtbar gekregen voor zijn inzet voor duurzame verf met het bedrijf Greenpaints. “Ik denk bij duurzame verf aan verf op waterbasis en verf dat lang blijft zitten en goed blijft. Maar ik weet nu: er komt nog veel meer bij kijken!’, aldus Diny Fiselier, de vrouw van Henk Fiselier. “Dat hij zich daar zo oprecht voor inzet, dat verdient zeker een Holtbar!”. “Mijn missie is om met groene verf de wereld mooier en duurzamer te maken. Er is één iemand die onze huidige levensstandaard betaalt. Dat is planeet Aarde. En al is wat ik bijdraag maar een druppel; alle druppels bij elkaar vormen wel de oceaan. Het kan niet helemaal 100% natuurlijk, maar we proberen de biobased en minerale verven wel zo groen mogelijk te hebben. Noem het modern groen,” vertelt Erik Waanders. Mensen die de duurzame verven van Greenpaints willen proberen krijgen tot eind maart 2019 15% korting op álle verfproducten!”. Kijk voor meer informatie en de webshop op www.greenpaints.nl.

Klik hieronder voor het hele persbericht:

pb_Holtbar van Henk Fiselier naar Erik Waanders_8 feb 2019

********

15 december 2018 (18e keer): van familie Sanchez naar Henk Fiselier

Henk Fiselier (85) heeft de Holtbar gekregen voor zijn inzet om Delden opgeruimd te krijgen. Al jaren staat hij in en om Delden bekend als de fanatieke man die het afval op straat opruimt, de tunneltjes in Delden schoonmaakt van de graffiti en vrijwilliger is voor de oud-papier-inzameling van volleybalvereniging Devoc. “Er zouden meer Henken moeten zijn!”, aldus familie Sanchez.

Klik hieronder voor het hele persbericht:
pb_Holtbar van familie Sanchez naar Henk Fiselier_15 dec 2018

********

7 november 2018 (17e keer): van Bart Schurink naar Familie Sanchez

Familie Sanchez krijgt de Holtbar voor hun inzet voor duurzaamheid en de familiedynamiek die ontstaat als duurzaamheid zo in de genen zit. “Familie Sanchez vind ik een inspirerend voorbeeld voor andere gezinnen. Mignon is bijvoorbeeld bezig met het fietsplan met de e-bikes, William is toch maar even een eenmansfractie met GroenLinks in de raad en vooral: je ziet dat de hele familie ermee bezig is, dat geeft een mooie dynamiek!”, aldus Bart Schurink die de Holtbar heeft overgedragen aan de familie Sanchez.

Klik hieronder voor het hele persbericht:
pb_Holtbar van Bart Schurink naar familie Sanchez_7 nov 2018

********

26 september 2018 (16e keer): van Constant van de Riet naar Bart Schurink

Bart Schurink heeft de Holtbar gekregen voor zijn initiatief voor het maandelijkse Repair Café in Delden en zijn inzet voor duurzaamheid bij de Stichting Beheer Registergoederen (SBR), ofwel: stadscentrum ’t Parochiehuis, zwembad de Mors, sportzaal Raesfelt en sportzaal de Reiger.

Klik hieronder voor het hele persbericht:
pb_Holtbar van Constant van de Riet naar Bart Schurink

********

24 juli 2018 (15e keer): van Henk Kwast naar Constant van de Riet

Constant van de Riet heeft de Holtbar gekregen voor het mini-warmtenet van de Probin met 2 huizen op basis van een pelletketel.  Bij toeval hoorde Henk Kwast over dit mini-warmtenet van Constant van de Riet die dit samen met zijn zoon Martin heeft uitgezocht en opgezet. Zowel de Probin (inclusief de nieuwbouw) als 2 woningen zijn aangesloten op de ketel. “Het is mooi hoe op deze manier de pelletketel wordt ingezet. Het is niet alleen duurzaam, maar ook economisch vooruitzien. Het zijn creatieve doeners, daarom verdienen ze wat mij betreft de Holtbar”, aldus Henk Kwast.

Klik hieronder voor het hele persbericht:
pb_Holtbar van Henk Kwast naar Constant van de Riet

********

19 juni 2018 (14e keer): van buurtcoöperatie Herike-Elsen naar Henk Kwast 

Henk Kwast heeft de Holtbar ontvangen voor zijn inzet voor het opzetten van een bedrijf dat diverse bio-reststoffen omzet in hoogwaardige brandstoffen. Henk Kwast werkt met zijn bedrijf BK Groen in de haven van Goor aan het opzetten van een bedrijf dat allerlei bio-reststoffen omzet in hoogwaardige brandstoffen. Angela Pigge en Alex Weekhout licht hun nominatie toe:  “Wij nomineren de heer Kwast omdat hij zich met dit project inzet voor een prachtig circulair initiatief, waarbij hij hout uit regionaal landschapsonderhoud omvormt naar een duurzame brandstof. Alle lof voor het idee en inzet om het wáár te maken!”.

Klik hieronder voor het volledige persbericht:
pb_Holtbar van buurtcooperatie Herike Elsen naar Henk Kwast

********

11 april: van Frank Leensen naar buurtcoöperatie Herike-Elsen

Buurtcoöperatie Herike-Elsen heeft de Holtbar ontvangen voor hun inzet voor een integrale aanpak en invulling van het voormalige AZC-terrein in Markelo, samen met Powerfield en gemeente Hof van Twente.  “Ik ben onder de indruk van dit project dat vanuit de bewoners zelf is ontstaan en gericht is op het behoud en vergroten van de leefbaarheid in de buurtschap door deel te nemen in het zonnepanelen project dat hier gaat komen”, aldus Frank Leensen. Angela Pigge, Aleid Diepeveen, Trees Zwienenberg en Alex Weekhout van coöperatie Herike-Elsen willen zowel zonne-energie op het achterterrein en sociaal-maatschappelijke voorzieningen voor de buurtschap op het voorterrein (onder andere de kwaliteit van zorg en educatie).  Angela Pigge: “Het is beslist de bedoeling dat we zoveel mogelijk op eigen kracht hier invulling aan gaan geven om deze buurtschap en haar omgeving vitaal en betrokken te houden”. Alex Weekhout voegt daar aan toe: “We zijn inmiddels een heel eind op weg en wellicht kan dit buurtproject als combinatie van leefbaarheid en duurzaamheid  een voorbeeldfunctie vervullen”.

13 februari: van Edgar de Poel naar Frank Leensen als teamlid van de Kledingbank in Goor

Frank Leensen heeft de Holtbar ontvangen voor zijn inzet voor het duurzaam omgaan met en helpen van mensen én voor het creatief hergebruiken van materialen, zoals met het team van Van Katoen Kledingbank in Goor. Frank Leensen wil vooral kijken waarom iets wél kan en is dan ook altijd op zoek naar verbindingen en onverwachte oplossingen. “Mijn interesse is begonnen met mensen, maar daarna is de interesse voor duurzaam hergebruik van materialen erbij gekomen”, vertelt Frank Leensen. “Goede kleding kan opnieuw worden aangeboden en met lompen kan weer geld verdiend worden om de Kledingbank in stand te houden. Wol kan bijvoorbeeld gebruikt worden als bodemverbeteraar en spijkerbroeken voor isolatie”. In een jaar tijd hebben alleen al uit de Hof van Twente 400 mensen gebruik gemaakt van de Kledingbank.

15 januari: van Boerderijverlichting naar Edgar de Poel

Edgar de Poel heeft de Holtbar ontvangen voor zijn project met meelwormen. De meelwormen zetten plantaardig voer en reststromen om in dierlijke eiwitten geschikt als feed (dieren) en food (mensen). Edgar de Poel is recent gestart als meelwormenboer. In de startcel worden inmiddels de eerste meelwormen gekweekt als ouderdieren. Eén van de drijfveren van Edgar de Poel om zich in te zetten voor de meelwormen, is de zeer gunstige voerconversie, de geringe uitstoot in vergelijking met andere dierlijke eiwitproducenten en de mogelijke reductie van onze grondstoffen. Bovendien bespaart het ook nog eens ruimte om insecten als meelwormen te kweken. Het hele proces probeert Edgar de Poel uit te voeren op een energieneutrale manier.

27 november: van Erik Reinderink naar Boerderijverlichting 

Boerderijverlichting heeft de Holtbar ontvangen voor hun overstap van de 460 lampen naar LED-lampen. De lampen worden gebruikt voor het verlichten van de panden tijdens het 2-jaarlijks evenement. Afgelopen editie hebben ruim 1800 bezoekers deelgenomen aan de route van 29 kilometer. Omdat de vrijwilligers van Boerderijverlichting zelf de lampen ombouwen, hebben ze alleen de kosten van het materiaal. Er zijn nu 30 lampen vervangen door LED-verlichting. Er zijn veel positieve reacties ontvangen naar aanleiding van de overstap. Er waren zelfs panden die alleen mee wilden doen als ze hun boerderij met LED-verlichting konden uitlichten. Meer informatie op www.boerderijverlichting.nl.

14 oktober 2017: van Herbert Weekhout naar Erik Reinderink

Erik Reinderink heeft de Holtbar ontvangen voor zijn eigen nieuwbouwwoning die all-electric is.  Voor de bouw van zijn woning heeft Erik Reinderink uitgebreid onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor de schil, de installaties, zon-georiënteerd bouwen en het gebruik maken van duurzame materialen. Dat heeft geresulteerd in een hele lijst van maatregelen: van bijvoorbeeld volledige isolatie van de kruipruimte tot laag temperatuur vloerverwarming, van waterwarmtepomp (90 meter diep) tot extra zonwering aan de buitenkant van zijn dakramen.  Erik Reinderink vertelt zelf dat hij niet eens zo milieubewust is, maar dat hij vooral gekeken heeft naar het financiële aspect. Verder wil hij ook laten zien wat er allemaal mogelijk is vanuit zijn werk bij Haafkes en de partners waarmee wordt samengewerkt.

10 september 2017: van coöperatie Hof van Twente op Rozen naar Herbert Weekhout.

Herbert Weekhout heeft in 2012 een boerderij uit 1848 gekocht aan de Worsinkweg in Markelo. Inmiddels is de boerderij omgebouwd tot een gasloze woning en is Herbert Weekhout volop bezig met de bouw van het werkgebouw Erve de Worse, een werplek waar ruimte is om te experimenteren voor studenten en (jonge) initiatiefnemers met ideeën op het gebied van duurzaamheid, innovatie en energie. Kijk voor een indruk van het gebouw op de site van atelier007 en volg de voortgang van het gebouw op www.weekhout.net.

10 juli 2017: van stichting De Pol naar coöperatie Hof van Twente op Rozen.

Coöperatie Hof van Twente op Rozen is bezig met een postcoderoosproject (belastingregeling waarbij mensen geen energiebelasting en BTW over energiebelasting hoeven te betalen) waarbij het ook mogelijk wordt voor mensen met een kleine portemonnee om te verduurzamen.

20 mei 2017: van Raab Karcher naar stichting De Pol in Bentelo.

Stichting de Pol zet zich in om hun sport- en cultuurgebouw zo duurzaam mogelijk te hebben, zowel met technische maatregelen als het gedrag van de gebruikers van het gebouw.

10 maart 2017: van Rood Zwart naar Raab Karcher in Goor.

Raab Karcher zet zich met het concept GreenWorks in voor inzicht in de duurzaamheid van materialen; dat inzicht kan helpen bij de keuze van materiaalgebruik.

14 januari 2017: van Hennie Koens naar voetbalvereniging Rood Zwart in Delden.

Zij bouwen nu ’t Noaberschapshoes waar op veel verschillende manieren aandacht is voor duurzaamheid.

13 december 2016: van familie Engberts naar juf Hennie Koens uit Diepenheim.

Zij is op vele manieren een voorbeeld voor duurzaam gedrag; van korter en koud douchen tot zo vaak mogelijk op de fiets naar haar werk in Goor.

8 november 2016: van de Waerdenborch naar familie Engberts van het melkveebedrijf Engberts uit Markelo.

Zij gebruiken onder andere de warmte van de mest van de koeien voor de vloerverwarming van het woonhuis.

5 oktober 2016: van wethouder Wim Meulenkamp aan het Solarteam van scholieren van de Waerdenborch in Goor.

Zij hebben zelf een boot gemaakt op zonne-energie.

Een toelichting op de Holtbar
De Holtbar verwijst naar het twents voor ‘houdbaar’ (en is ook scandinavisch voor ‘duurzaam’). De trofee (het kunstwerk) is gemaakt door Ina van de Riet van Atelier Gein. De Holtbar is haar reis begonnen bij de start van de gemeentelijke Duurzaamheidsprijs Hof van Twente, editie 2016-2017. En haar reis gaat nog steeds door! Ken je iemand die je wilt tippen  die de Holtbar verdient? Mail jouw suggestie met motivatie naar info@hofkracht.nl. Wij geven jouw nominatie door aan de huidige bezitter van de Holtbar. De Holtbar was een initiatief van gemeente Hof van Twente. Inmiddels heeft HofKracht de coördinatie van de Holtbar overgenomen.