Elke tiende van de maand is er extra aandacht voor duurzaamheid in Hof van Twente. Dan is er dus altijd sowieso iéts! Tips? Mail ze naar info@hofkracht.nl. De werkgroep van Hofkracht heeft 1x per maand overleg. Heb je een idee om te bespreken en wil je de werkgroep hier hulp bij vragen? Neem even contact op om de datum van het volgende overleg te vragen: info@hofkracht.nl, 060-41008824.

KOMENDE EVENEMENTEN:

27 september
Energiecafé West Overijssel (Dalfsen). Aanmelden voor 24 september via info@natuurenmilieuoverijssel.nl.

4 oktober
Deadline aanmelden voor Energypitch 2.0. Als deelnemer kan je meedoen aan de masterclass Presenteren met Impact (11 oktober) en Vloggen (15 november). https://www.natuurenmilieuoverijssel.nl/nieuws/energy-pitch-2-0/

10 oktober
Landelijke Dag van de Duurzaamheid!

11 oktober
Masterclass “Presenteren met Impact” door Natuur & Milieu Overijssel. (gratis).

23 oktober
HIER organiseert de 2e Climate Comedy Night in Utrecht. “Een avondje lachen om het klimaat (nu het nog kan)”. Oa met Arjen Lubach. Kijk op https://www.hier.nu/climate-comedy-night voor meer info.

3 en 10 november – Duurzame Huizenroute
Neem een kijkje bij andere mensen die met verduurzaming van hun huis bezig zijn geweest. Meer info op de site van de Duurzame Huizenroute.

23 november
HIER Opgewekt Festival in Bussum: jaarlijks kennisevenement van duurzame initiatieven. Alweer de 7e editie! Meer info via https://www.hieropgewekt.nl/agenda/evenement-hier-opgewekt-2018

3 en 10 november – Duurzame Huizenroute
Neem een kijkje bij andere mensen die met verduurzaming van hun huis bezig zijn geweest. Meer info op de site van de Duurzame Huizenroute.

Jaarkalender: 
Op de site van Duurzame Dagen staat een “De-Duurzame-Dagen-Kalender-2017” met alle duurzame dagen.

Continu:

Duurzaamheidsverkenners @ verschillende locaties
HofKracht komt ongevraagd (maar wel overlegd) langs om jouw bedrijf te scannen; niet op technische maatregelen, maar op duurzaam gedrag. Wij lopen mee met de beveiliging en hangen postits op met hints. Wij letten bijvoorbeeld op computers die op screensaver staan en opladers zonder apparatuur. Welk bedrijf mogen wij op 10 augustus verkennen? Meld je aan via info@hofkracht.nl. De Duurzaamheidsverkenners zijn al langs geweest op het gemeentehuis en komen vast nog een keer terug!

Geweest:

10 februari 2017
Warme Truiendag: finale trui-ontwerpwedstrijd HofPower.
10 februari 2017
Inspiratie-avond Duurzaamheidsprijs met Maurice Beijk.
10 maart 2017
Energiedag op de Waerdenborch
10 april 2017
Finale Duurzaamheidsprijs Hof van Twente
10 mei 2017
Aftrap bananenactie van Fairtrade Hof van Twente in samenwerking met de basketafvalbakken van HofPower bij de verschillende avondvierdaagses.
10 juni 2017
Solarboatrace van de Waerdenborch, RIBO-restauratiefair, eerste digitale nieuwsbrief HofKracht
13 juni 2017
Eerste HofKracht-café bij de inspiratieboerderij van Bert en Annemarie Kristen, inspiratie-lezing door Annemarit van Broekhoven over biomimicry.
10 juli 2017
Kwartaalbijeenkomst voor iedereen die met een duurzaam project bezig is of wil zijn en presentatie projectenkaart door HofKracht.
27 juli 2017
Zwerfiebingo bij het St. Joapik festival in Markelo om aandacht te vragen voor zwerfafval.
10 augustus 2017
Alle betrokkenen van HofKracht hebben een zomervakantie-groet ontvangen.

10 september 2017
Zonnebloemen oogsten bij Stadslandbouw als ludieke start voor de Groene Loper. De zaden worden uitgedeeld aan bezoekers op het HofKracht & Woonfestival op 14 oktober. Het idee is om aan zoveel mogelijk mensen te vragen om deze zonnebloemzaden in april 2018 uit te zaaien op een stukje grond in de gemeente Hof van Twente. Zo ontstaat een prachtige groene loper verspreid over de hele hof van Twente.
13 september 2017
Tweede HofKracht-café bij de Woeste Wieven, inspiratie-lezing door Henk Koop over zijn zoektocht voor energieneutraal wonen.
20 september Zwerfiebingo @ De Borkeld, 14.00
Zwerfafval is er genoeg! Om dat meer in beeld te krijgen, worden diverse zwerfiebingo’s gespeeld. Op 20 september is Zwerfiebingo gespeeld op de Borkeld.
26 september: Peter Kuipers Munneke @ HofKerk, 19.30
Peter Kuipers Munneke heeft een lezing gegeven in een volle Hofkerk over wat de wereldwijde klimaatverandering voor iedereen en voor ons in Hof van Twente betekent . Peter Kuipers Munneke staat vooral bekend als NOS weerman, maar hij is ook klimaatonderzoeker. Energiecoöperatie Hof van Twente (ECHT) heeft deze avond georganiseerd.
10 oktober: landelijke Dag van de Duurzaamheid
Op de jaarlijkse landelijke Dag van de Duurzaamheid zijn diverse activiteiten geweest. ‘s-Ochtends is er door burgemeester, wethouders en raadsleden voorgelezen in 33 basisschoolklassen. De voorleesactie is gecoördineerd door het schoolprogramma HofPower. Ook was de aftrap van Binnenkracht (energiebesparingsprogramma van de gemeente waar per maand de focus op een bepaalde buurt ligt) voor de Lindelaan in Diepenheim. Aansluitend was de aftrap van de Duurzaamheidsprijs Hof van Twente en de Kwartaalbijeenkomst van de gemeente voor lokale duurzame initiatieven.
14 oktober: HofKracht & Woonfestival
Op zaterdag 14 oktober vond de eerste editie plaats van het Hofkracht & Woonfestival: een festival voor jong en oud om te ontdekken, ervaren en te vieren wat er op het gebied van duurzaamheid in Hof van Twente is. Aanmelden niet nodig. Het festival vond plaats op de bijzondere locatie van de hallen van de voormalige Twentse Stoomblekerij. Met meer dan 60 deelnemende activiteiten, 1500 bezoekers en 50 gasten bij het volledig biologisch herfstbuffet van EkoTwente in de Bebsel, wordt teruggekeken op een zeer geslaagde dag! Een impressie met foto’s is te bekijken via de volgende link:

https://www.flickr.com/gp/153196954@N08/Fr7417

(geïnteresseerden die een foto van deze fotogalerij willen gebruiken, kunnen contact opnemen met Nils Waanders van Waanders Ontwerp: nils@waandersontwerp.nl)
 28 oktober – Nacht van de Nacht 
Laat het donker donker en ontdek hoe mooi de nacht is tijdens de Nacht van de Nacht. De Nacht van de Nacht is een jaarlijks evenement georganiseerd door de Natuur- en Milieufederaties. Tijdens de Nacht van de Nacht worden er door het hele land honderden evenementen georganiseerd in het donker en doven honderden bedrijven en gemeenten lichten van gebouwen en reclameverlichting. In Hof van Twente is bijvoorbeeld een nachtwandeling georganiseerd door het IVN.
4 november – Duurzame Huizenroute @ diverse locaties (ook op 11 november)
Wil je meer weten over het verduurzamen van je huis en comfortabeler wonen? Of staat er een verbouwing op de planning en kijk je naar energiebesparende mogelijkheden? Stel je vraag aan een huiseigenaar met een duurzame woning en hoor ervaringen uit de eerste hand. Vanaf oktober worden de bezoektijden beken gemaakt op de site duurzamehuizenroute.nl. Bij eerdere edities hebben ook huizen uit Hof van Twente meegedaan.

6 november: Startavond Energiebesparing in Elsenerbroek (Binnenkracht)
Vanaf 6 november gaat Elsenerbroek met haar inwoners extra aan de slag voor energiebesparing en – opwekking. Inwoners ontvangen hiervoor een uitnodiging in de bus.
10 november – Kennisfestival Lokale Energie Overijssel icm finale Energy Pitch Overijssel @ 10.00-17.00, Zwolle
Een dag in het teken van de energietransitie en welke rol lokale initiatieven en gemeente daarbij spelen.  Op het kennisfestival worden ook de winnaars van de Energy  Pitch bekend gemaakt. Adres: regiokantoor Enexis, Marsweg 5 te Zwolle. Klik op deze link voor meer informatie over het programma.
11 november – Duurzame Huizenroute @ diverse locaties (ook op 4 november geweest)
Wil je meer weten over het verduurzamen van je huis en comfortabeler wonen? Of staat er een verbouwing op de planning en kijk je naar energiebesparende mogelijkheden? Stel je vraag aan een huiseigenaar met een duurzame woning en hoor ervaringen uit de eerste hand. Vanaf oktober worden de bezoektijden beken gemaakt op de site duurzamehuizenroute.nl. Bij eerdere edities hebben ook huizen uit Hof van Twente meegedaan.
15 november – 3e Hofkrachtcafé bij GFC
Voor het 3e Hofkrachtcafé waren we te gast bij het verduurzaamde GFC in Goor. Voorzitter Eddy Gruppen heeft in een boeiende inleiding verteld over de manier waarop dat is aangepakt. Wethouder Wim Meulenkamp was uitgenodigd als gastspreker om te vertellen over de rol van de gemeente en de verbinding met inwoners richting het doel om Energieneutraal te zijn in 2035. Klik hier voor de presentatie van Wim Meulenkamp: Presentatie Duurzaamheid_Wim Meulenkamp_Hofkrachtcafe bij GFC.
10 december – einde inzendtermijn Duurzaamheidsprijs Hof van Twente
Tot en met 10 december kunnen ideeën voor de duurzaamheidsprijs Hof van Twente worden ingestuurd.
10 januari – stembus open Publieksprijs Duurzaamheidsprijs
Breng jouw stem uit op jouw favoriete duurzame idee. Keuze uit 25 inzendingen. Bekijk de inzendingen en brengt jouw stem uit op de site van de gemeente: www.hofvantwente.nl/duurzaamheidsprijs. Op 1 februari wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens de finale in het Parochiehuis in Delden.
30 januari – Provinciebrede bijeenkomst voor Energie-initiatieven
Op dinsdag 30 januari organiseerde PLEIO (Platform voor Lokale Energie Initiatieven in Overijssel) een brede bijeenkomst in Nijverdal. Hofkracht is ook lid van PLEIO.
1 februari 2018 – finale Duurzaamheidsprijs Hof van Twente (Delden)
Op 1 februari was de finale van de 2e editie van de Duurzaamheidsprijs Hof van Twente. In een volle Reggezaal in het Parochiehuis in Delden is gekeken hoe het nu staat met de winnende ideeën van de eerste editie, de winnaars van de juryprijzen in de categorie Jongeren en Volwassenen zijn gepresenteerd en de winnaar van de Publieksprijs (3000 euro) is bekendgemaakt.  De winnaar van de Publieksprijs is OBS Stokkum met 349 stemmen met hun idee voor een Schoolkas. Bekijk foto’s, filmpjes, het naslagwerk en alle informatie op de site van de gemeente. Hofkracht wil alle deelnemers bedanken en alle winnaars feliciteren met hun prijs. Succes met de uitvoering/volgende stap van jullie duurzame ideeën!
2 februari 2018 – Warme Truiendag
De verwarming één graad lager, scheelt 5% energie. Om dit onder de aandacht te brengen, wordt al jaren de landelijke Warme Truiendag georganiseerd: iedereen doet die dag een extra warme trui aan, zodat de verwarming een graadje lager kan. Ook in Hof van Twente hebben jong én oud volop meegedaan. Bijvoorbeeld met de trui-ontwerpwedstrijd van HofPower.
5 februari – Informatie-avond Zon op Bedrijfsdaken (Diepenheim)
Op maandag 5 maart organiseerde de gemeente met Econnetic een informatie-avond voor bedrijven die interesse hebben voor zonnepanelen op hun bedrijfsdak. Meer informatie op de site van Zon op Bedrijfsdaken.
Datum/locatie: 5 februari, 19.45, Herberg de Pol (Raadhuisstraat 8, Diepenheim).
7 februari 2018 – 4e Hofkrachtcafé
Voor het 4e Hofkrachtcafé waren we te gast op de inspirerende locatie van de Martinushof in Markelo. Binnen heel korte tijd hebben zij 60 zonnepanelen geplaatst en zijn ze bezig om ook op andere manieren te verduurzamen, zoals LED-verlichting en bankkeuze. Dit keer was er geen inspirerende spreker, maar een inspirerende duurzaamheidsquiz. Het 4e Hofkrachtcafé was ook bedoeld als soort verlate nieuwjaarsborrel.
10 februari – Repair Café (Delden)
Zoals elke maand, is er ook nu weer een Repair Café geweest. Dit keer op de 10e van de maand! Datum/locatie: zaterdag 10 februari, 10.00-13.00, Dinkelzaal van het Parochiehuis in Delden (Langestraat 79). Open inloop.
10 februari – Open Huis van 21 huurwoningen op ’t Gijmink (Goor)
Er zijn 21 huurwoningen opgeleverd door VolkerWessels waar geen energiekosten aan verbonden zijn onder de conceptnaam ‘MorgenWonen’. Team Snijders Makelaars organiseert een open huis. Huurprijzen vanaf 895 euro per maand. Datum/locatie: zaterdag 10 februari, 11.00-13.00, Oude Haaksbergerweg 79 in Goor.  Meer informatie via info@teamsnijders.nl of 0548-540045.
10 februari t/m 1 maart – Enquête over duurzaamheid 
Duurzaamheid is een breed begrip en het is moeilijk te meten ‘hoe duurzaam’ de inwoners van Hof van Twente zijn. Toch wil Hofkracht een poging doen en daarom heeft Hofkracht een enquête uitgezet. De enquêteperiode startte bewust op de 10 februari. Dan is het 10e van de maand en in Hof van Twente is er elke 10e van de maand net even extra aandacht voor duurzaamheid. De resultaten van de enquête zijn in te zien onder de knop Enquête.
13 februari – Duurzaamheidsquiz annex Bingo – (Goor)
Medio januari is het project Binnenkracht (wijk-voor-wijk-aanpak van de gemeente) gestart in Goor met een informatie-avond. Specifiek in de straten Anjerstraat, Schoolstraat, Iependijk, Leliestraat en Rozenstraat. Op initiatief van de Stadsraad Goor is een oproep gedaan om een werkgroep samen te stellen invulling te geven aan dit project. De volgende avond is een Duurzaamheidsquiz annex Bingo. Gratis entree, welkomstdrankje en een volle prijzentafel. Bewoners van de genoemde straten zijn van harte welkom. Vooraf aanmelden is niet nodig. Datum/locatie: dinsdag 13 februari, inloop 19.30, start 20.00, De Bebsel (Hengevelderstraat 20) in Goor.
15 februari – Informatie-avond Energiecoach Bedrijven (Diepenheim)
Informatie-avond door Rolf Rouweler, sinds januari 2018 Energiecoach voor Bedrijven. Datum/locatie: donderdag 15 februari, 19.30, Herberg de Pol (Raadhuisstraat 8, Diepenheim)
15 februari – Lezing ‘Geloven in Duurzaamheid’ (Diepenheim)
De Johanneskerk in Diepenheim organiseert de lezingencyclus Het Smalle Pad waarbij duurzaamheid, goed rentmeesterschap, centraal staat als thema. Leanne en Herman Spans hebben in deze lezing verteld over hun bedrijf ‘Weidevol’, waarbij ze willen laten zien dat natuur en landbouw goed samen gaan. Datum/locatie: donderdag 15 februari, 20.00u, Johanneskerk in Diepenheim (Grotestraat 1).
22 februari – Congres Mineral Valley (Goor)
Mineral Valley Twente verbindt belanghebbenden binnen de voedselproductieketen om de bodemgezondheid in Twente te verbeteren en de de afvalstoffen om te vormen in bruikbare grondstoffen. Mineral Valley Twente heeft haar eerste congres over de laatste ontwikkelingen op het gebied van slim en duurzaam produceren, een gezonde bodem en een circulaire voedselketen georganiseerd op 22 februari met dagvoorzitter Erik Back. Meer informatie over Mineral Valley via hun site.
Heel februari – Watermaand bij HofPower
Het gemeentelijk schoolprogramma over duurzaamheid en techniek, HofPower, heeft in februari de focus op het thema Water.  De maand is begonnen met het voorlezen van het prentenboek Kleine Wolk bij kleuterklassen. Dit boek gaat over de kringloop van water. Voor de groepen 3 t/m 8 zijn er gastlessen waar de thema’s douchen en waterbeheersing centraal staan. Voor het onderdeel douchen wordt samengewerkt met het landelijke programma Waterspaarders: korter (van gemiddeld 9 naar 5 minuten) en minder heet douchen. Voor het onderdeel waterbeheersing wordt gebruik gemaakt van de Watertafel van Belevenisonderwijs. Meer informatie op www.hofpower.nl.
28 februari – Thema-avond Warmte (Goor)
Op woensdag 28 februari organiseerde de gemeente een thema-avond over Warmte. De gemeente krijgt veel vragen over Warmte: wat met mijn CV-ketel die bijna aan het einde van zijn levensduur is? Hoeveel kost een warmtepomp? Wat zijn de voor- en nadelen van een pelletkachel? Etc. De antwoorden zijn altijd maatwerk, maar toch wordt er zo concreet mogelijk antwoord gegeven op de vragen die er leven. De avond werd gepresenteerd door Marianne Hutten met de aanwezige experts om antwoord te geven op alle vragen: Johan Visser, Chris Koens en Mathias Broekhuizen. Chris Koens en Mathias Broekhuizen zijn beide wooncoach bij Duurzaam (t)Huis Twente. Klik hier voor het Verslag Wamte bijeenkomst_28 feb 2018_F van de avond, infosheets_infoavond_HVT_28022018_F en Warmte avond_achtergrondsheets_28 feb 2018_F. De powerpointsheets waren bedoeld als achtergrondinformatie als een specifiek onderwerp aan bod zou komen.
Maart = afvalmaand bij HofPower
Bij HofPower, het gemeentelijk schoolprogramma over duurzaamheid & techniek, is afval het centrale thema in de maand maart. Dit in verband met de Landelijke Opschoondag op zaterdag 24 maart. In ruim 25 klassen geeft HofPower gastlessen over afval scheiden en afval recyclen. Kinderen uit groep 5 t/m 8 mogen zelf een advertentie ontwerpen over afval scheiden. De mooiste advertentie wordt daadwerkelijk geplaatst in de krant. Inzenden kan t/m 10 april. Download hier het wedstrijdformulier: HP#Advformulier-2018.
6 maart – Debatavond ‘Op weg naar een duurzame voedselproductie in Hof van Twente in 2035’ (Goor)
D66, PvdA, GroenLinks en de SP organiseren samen een avond over duurzame voedselproductie. De avond bestond zowel uit presentatie als een discussiedeel.
9 en 10 maart: NL Doet
Op vrijdag 9 en zaterdag 10 maart is de jaarlijkse, grootste vrijwilligersactie. Ook allerlei klussen op het gebied van duurzaamheid om te doen. Eén van de klussen was het helpen bij het maken van insectenhotels op meerdere loacties (tussen 9.00-16.00). Neem een kijkje op de site van NL Doet.
9 maart – Excursie naar Windpark Sellen-Haggarten (Steinfurt)
Annemarie en Bert Kristen, stichting Borne Energie en Raedthuys Pure Energie organiseerden 9 maart een excursie naar windmolens. Dit is vanwege het initiatief ‘Wind voor Buren’ voor twee windmolens langs de snelweg A1/A35 ter hoogte van Borne. Meer info via info@windvoorburen.nl, www.windvoorburen.nl of bel met Matthijs Oppenhuizen van Raedthuys Pure Energie: 06-57870755.
10 maart – Excursie naar meelwormenboer Edgar de Poel (Markelo)
Edgar de Poel heeft in januari de Holtbar ontvangen uit handen van Boerderijverlichting voor zijn inzet als meelwormenboer. Samen met nog 2 mensen is Edgar de Poel bezig met het opzetten van een kweek- en expertisecentrum, onder andere in Markelo. Meelwormen kunnen een alternatief zijn voor voedings- en meststoffen. Naar aanleiding van diverse reacties van mensen die meer wilden weten over de meelwormen organiseert Hofkracht – juist op de 10e van de maand – een excursie naar de “meelwormenboerderij” van Edgar de Poel. De excursie was zeer geslaagd met meer deelnemers dan beschikbare plekken.
14 maart 2018 – Nationale Boomfeestdag
Op 14 maart zijn op verschillende plekken in Hof van Twente bomen geplant met hulp van scholieren. Groep 7 van basisschool Heeckeren heeft 3 bomen (tulpenboom, japanse notenboom en kastanjeboom) geplant op de begraafplaats aan de Thomas Ainsworthstraat in Goor. Groep 7 van basisschool Petrusschool in Hengevelde heeft

 in haar eigen schooltuin een linde geplant. Vooraf was een bomenquiz van HofPower met groep 7. Twee scholieren van het Twickel College in Delden hebben symbolisch een appelboom gekregen om aandacht te vragen voor de zoekmachine Ecosia. Deze zoekmachine werkt net als google, maar plant namens de gebruiker gratis bomen. Meer informatie op de site van Ecosia. De scholieren Brenan Beverdam en Pim Brummelhuis vinden het zonde dat niet iedereen van het bestaan van Ecosia weet en willen hier op verschillende manieren aandacht voor vragen. Meer weten over de Boomfeestdag? Kijk op de site van de boomfeestdag.
15 maart – Opening Kringloop Outlet Goor
Vanaf 15 maart is de Kringloop Outlet in Goor geopend op dinsdag, donderdag en zaterdag van 10.00-17.00 (ingang aan de Wijnkamp en bij de parkeerplaats aan de Pastoriestraat, tegenover de Borgh). De Kringloop Outlet beslaat 2.000 m2. Ook komt er op die plek een repair-café. De Kringloop Outlet is er op initiatief van het burgerinitiatief Hof van Anpak’n.  De opbrengsten moeten uiteindelijk ten goede komen aan andere lokale initiatieven. Meer info: info@kringloopoutlethvt.nl
21 maart – Gemeenteraadsverkiezingen
Op 21 maart kan iedereen stemmen op de politieke partij van zijn/haar voorkeur. Op verzoek van inwoners heeft Hofkracht de politieke partijen in Hof van Twente een aantal vragen voorgelegd over duurzaamheid. De antwoorden en visuele vertaling zijn te vinden onder de knop Verkiezingen. Hofkracht neemt geen standpunten in en zal geen stemadvies geven. Wel hoopt Hofkracht op deze manier te helpen bij het maken van een keuze. Natuur- en Milieu Overijssel roept iedereen op om te stemmen op zijn/haar favoriet top 3 van initiatieven. Welke initiatieven moeten in jouw gemeente worden uitgevoerd? Na de gemeenteraadsverkiezingen presenteert Natuur en Milieu Overijssel de resultaten aan de nieuwe gemeenteraadsleden van jouw gemeente. Stemmen kan via https://poll.fbapp.io/natuurmilieuov Heb je geen facebook? Dan kan je stemmen via deze link: https://nl.surveymonkey.com/r/HR7HBMQ
24 maart 2018 – Landelijke Opschoondag
Ruim 113.000 opschoners met 2450 acties zijn in 2017 aan de slag gegaan voor een schonere omgeving. In 2018 wordt op nog meer opschoners en acties gehoopt! In Hof van Twente gaan ze op meerdere plekken aan de slag, bijvoorbeeld IVN Diepenheim, buurtschap Elsenerbroek en op woensdag 21 maart gaat basisschool Heeckeren al aan de slag. Meer informatie op de site van Nederland Schoon.
24 maart 2018, 20.30-21.30- Earth Hour
Jaarlijkse, wereldwijde actie van particulieren en bedrijven in meer dan 180 landen om het licht 1 uur uit te doen. Met Earth Hour wordt aandacht gevraagd voor duurzaamheid. Meer informatie op de site van Earth Hour.
27 maart 2018 – VPRO Tegenlicht Meetup Smeltend Zwitserleven
Langzaam warmt de aarde op.  Hoe lang duurt het voordat we in actie komen? Wat kun je zelf doen? Hoe kan recht, activisme en cultuur daar bij helpen? De aflevering van Tegenlicht “Smeltend Zwitserleven” was te zien was op zondag 11 maart. Tijdens de Meet Up gaan we aan de hand van een aantal fragmenten in gesprek met een panel. De Meet Up is georganiseerd door Club Cele i.s.m. Natuur en Milieu Overijssel. Deelname is gratis.
Datum/locatie: 27 maart, 20.30, Café Foyé (Blijmarkt 25) in Zwolle.
Programma/aanmelden: https://zwolsetheaters.nl/programma/clubcele-vpro-tegenlicht-maart-2018
12 april – Energiecafé Twente (Borne)
Het Energiecafé Twente is dé ontmoetingsplek voor lokale energie initiatieven. Dit keer zijn we te gast bij de sportclub RKSV NEO in Borne. Zij zullen samen met Borne Energie een korte introductie verzorgen. De netbeheerders Enexis en Cogas zijn ook aanwezig. Zij lichten toe wat de netbeheerder voor je kan betekenen en waar de invoedpunten zitten in Twente. Frank Middelkoop (initiatievenmakelaar) vertelt wat de mogelijkheden zijn voor lokale energie initiatieven om zonneprojecten op daken te realiseren. Kortom: een avond waar veel kennis wordt gedeeld, maar ook een prima gelegenheid om elkaar weer te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.
Datum/locatie: Borne, sportclub RKSV NEO, Twickelerblokweg 9, 19.00-21.15 met borrel na afloop.
Aanmelden: vóór 9 april bij info@natuurenmilieuoverijssel.nl
15 april: deadline nominaties Groene Lintjes
Op 21 juni reikt GroenLinks Hof van Twente voor het eerst Groene Lintjes uit. Met het Groene Lintje wil GroenLinks jaarlijks groene verduurzamingsinitiatieven een steuntje in de rug geven en eens extra onder de aandacht brengen.  Er zijn drie categorieën waar GroenLinks op inzoomt. Dit zijn bedrijven en professionals die duurzaam ondernemen, personen en organisaties met een maatschappelijke insteek, zonder winstoogmerk en jongeren. Nominaties kunnen t/m 15 april gemaild worden naar groenlinkshofvantwente@gmail.com. Meer informatie: klik op deze link.
19 april – 5e Hofkrachtcafé (Markelo)
Het vijfde Hofkrachtcafé gaat over biodiversiteit. Specifiek over de steenuil. Jan ten Tije is namens MarkeLokaal gastheer en zal vertellen waar zij mee bezig zijn. Stichting Hofvogels komt een inspiratielezing geven over ‘de steenuil, de thermometer voor een gezonde biodiversiteit’. De steenuil heeft net als veel andere diersoorten te lijden onder een afname van geschikte biotopen, waarvan deze soorten afhankelijk zijn. De Stichting Hofvogels zet zich dan ook -samen met anderen in- voor behoud van de populatie inheemse uilen, waaronder de steenuil. Naast het inventariseren van omgevingen waar deze uilensoorten zich ophouden, worden ook nestkasten opgehangen en gecontroleerd en worden erfbewoners geïnformeerd en geadviseerd om erven meer uilvriendelijk in te richten.
Datum/locatie: donderdag 19 april, inloop 19.30, start 20.00, De Tasca in Markelo (Holterweg 20)
22 april – 22 mei – Maand van de Biodiversiteit
De periode tussen 22 april t/m 22 mei 2018 wil de Groene Loper uitroepen tot maand van de biodiversiteit . Op 22 april (dag van de aarde) wil de Groene Loper de maand inluiden met speelse activiteiten voor jong en oud en met specifieke aandacht voor de producten die de aarde voortbrengt . Op 22 april is het de landelijke Zaaidag voor bijen en vlinders. Op 22 mei (internationale dag van de biodiversiteit) sluiten ze de maand in de Hof van Twente feestelijk af.
23 mei Nationale Conferentie Energietransitie in de praktijk

27 mei – Proeven en Fietsen – MarkeLokaal
Fietsen langs een route van ongeveer 25 kilometer in en door de omgeving van Markelo. Onderweg zijn een aantal stops waar ondernemers van MarkeLokaal actief zijn. Op de stopplekken zijn hapjes en drankjes die vers en met passie zijn gemaakt van lokale producten. Organisatie door Lions Club Markelo-Lochem Mixed in samenwerking met MarkeLokaal.  Meer informatie: klik op deze link.
Datum/locatie: start/finish De Tasca, Holterweg 20 in Markelo.  Deelnamekosten bedragen € 15,- per persoon. Kinderen tot en met 12 jaar € 7,50. Dat bedrag is inclusief de hapjes en drankjes voorafgaand en tijdens de fietstocht. Starten kan tussen 10.00 en 12.00 uur.

31 mei Congrestival Nieuwe Energie

5 juni – WereldMilieuDag

19 juni – 20.00 – ‘Bijpraatsessie’ over het klimaat
Met Heleen de Coninck en Annie van de Pas. Inloop 19.30. Entree 10 euro. Locatie: Burgerweeshuis in Deventer. Aanmelden voor 12 juni via deze link.

21 juni – Uitreiking Groene Lintjes
Op 21 juni reikt GroenLinks Hof van Twente voor het eerst Groene Lintjes uit. Met het Groene Lintje wil GroenLinks jaarlijks groene verduurzamingsinitiatieven een steuntje in de rug geven en eens extra onder de aandacht brengen.  Er zijn drie categorieën waar GroenLinks op inzoomt. Dit zijn bedrijven en professionals die duurzaam ondernemen, personen en organisaties met een maatschappelijke insteek, zonder winstoogmerk en jongeren. Nominaties kunnen t/m 15 april gemaild worden naar groenlinkshofvantwente@gmail.com. Meer informatie: klik op deze link.
Datum/locatie: 21 juni, 19.30-21.00, locatie nog niet bekend. Ina van de Riet heeft het Groene Lintje ontvangen. Zij heeft daarbij de vrijwilligers van de stadslandbouw in het zonnetje gezet!

26 juni – Excursie naar proefopstelling Viridi-PVT-panelen
PVT-panelen staat photovoltaïsche en thermische panelen. Oftewel: een zonnepaneel dat zowel voorziet in energie voor elektra en warm water. Er staat nu een werkende proefopstelling in Enschede van een PVT-paneel dat de warmte kan benutten voor zowel warm water als het verwarmen van het huis. In Goor wordt nu het eerste huis gebouwd waar deze panelen op komen te liggen. In verband met beperkt aantal plaatsen is aanmelden vooraf gevraagd. Datum/locatie: 26 juni, 19.30 (start 19.45), Capitool 40 in Enschede (vlakbij bij treinstation Kennispark)

27 juni – Hof van Plastic on Tour
Zwerfafval verzamelen en ter plekke recyclen!
13:30 zwerfafval verzamelen, 15:30 recyclemachine aan de slag. Kaasplein Markelo.

27 juni – Bijeenkomst PLEI

PLEI staat voor Platform Lokale Energie Initiatieven van Overijssel. Meer informatie bij Natuur & Milieu Overijssel.

1 augustus:
Helaas, het was Earth Overshoot Day:  de vroegste Overshoot Day ooit. Voor Nederland was dat zelfs al op 14 april… Bekijk het filmpje van NOS op 3 voor meer info.

10 augustus
Elke 10e van de maand is er in Hof van Twente nét even extra aandacht voor duurzaamheid. Wat doe jij op 10 augustus?

3 september
7e Hofkrachtcafé Hoe verder? Denk en praat mee over hoe het met Hofkracht gaat en hoe we verder willen! Locatie Recreatiepark Ravenhorst, Esweg 6 in Diepenheim. Vanaf 20.00u. Vooraf aanmelden niet nodig.

4 september
Landelijke Duurzame Dinsdag

5 september
Co-creatie workshop van Technic4CO₂ met als titel “CO2, wat kan je ermee?”.
De workshop start met een inspiratielezing van Dr. Dr.s Ir. Christoph Maria Ravesloot. Locatie: ’t Doesgoor (Pluvierstraat 1-3) in Goor. Van 9.00-11.00. Aanmelden tot 15 augustus via info@technic4co2.nl of
06-16862444 (Erwin ter Hofte).

15 september
Gratis heidag voor bestuurders van lokale energie-initiatieven. Organisatie door HIER. In Driebergen. Meer informatie: https://www.hieropgewekt.nl/agenda/hier-opgewekt-heidag-voor-bestuurders-2018